Het klinkt misschien als een leugen, maar toch zijn er verschillende mogelijkheden. Uiteraard stellen financiers vaak de eis om een gedeelte van de investering uit eigen vermogen te financieren. Als ondernemer bent u niet constant bezig met het nadenken over een bedrijfsovername. Logisch, want een eigen onderneming runnen is al druk genoeg.  Toch is de kans groot dat u met een bedrijfsovername te maken gaat krijgen, of het nou van uw kant komt of dat er een potentiële koper voor de deur staat. in beide situaties is het verstandig om advies te vragen van een expert op het gebied van bedrijfsovernames. Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om een bedrijfsovername reeël te maken zonder eigen vermogen. Met de aspecten hieronder worden er een aantal mogelijkheden in kaart gebracht, die je in de realiteit zou kunnen toepassen.

 

De financiering van een bedrijfsovername

U hebt goed nagedacht en bent er zeker van dat u een bedrijf wilt overnemen. De volgende stap is om te bedenken hoe u dit gaat financieren. Als we gaan kijken naar vorige situaties in de praktijk, eisen financiers ongeveer 20% inbreng van de totale overnameprijs, afkomstig uit uw eigen vermogen. Het is belangrijk om eerst goed te onderzoeken of er een mogelijkheid is om uw eigen vermogen in te brengen, hierbij kan je denken aan financiële ondersteuning van vrienden of familie die in jou plan geloven. Is er echt geen mogelijkheid om een inbreng te doen afkomstig van u eigen vermogen, dan moet er gekeken worden naar een andere oplossing.

 

Mogelijkheden voor bedrijfsovernames zonder eigen vermogen

Wellicht dat u bijna bij die 20% zit uit eigen vermogen, of dat je nog helemaal geen kapitaal hebt om in te brengen. Hieronder worden een aantal mogelijkheden weergeven die gebruikt kunnen worden als inbreng:

  • De middelen die je als eigen vermogen wilt inbrengen, mogen ook van iemand anders zijn. Door gebruik te maken van informal of participatiemaatschappij kunnen de middelen via u komen.
  • Een achtergestelde lening telt als eigen vermogen. Je kan bij vrienden, familie of fondsen een lening aan gaan, maar ook een deel van de overnameprijs als achtergestelde lening in het bedrijf  laten.
  • U kunt proberen in aanmerking te komen met een borgstellingkrediet, hier zitten helaas wel strenge voorwaarden aan verbonden.
  • De overheid kent enorm veel subsidie en stimulering regelingen, daarom is het slim om onderzoek te doen waar je recht op hebt. Je kan hierbij gebruik maken van een adviseur.
  • Stimuleringsfondsen zijn speciaal voor ondernemers die geen eigen vermogen beschikbaar hebben voor een bedrijfsovername.
  • Crowdfunding, hiermee zou je uw eigen vermogen kunnen genereren.

 

Tot slot is het overnemen van een bedrijf geen makkelijke opgave, er komen namelijk nog veel meer dingen bij kijken. Een groot aspect daarvan is het rondkrijgen van de financiering. Maak dus zeker gebruik van een adviseur die u helpt met de mogelijkheden die voor u gelden. Succes!