Wil je je openstaande factuur verkopen? Of heb je dit wel eens overwogen? Of hoor je nu voor het eerst van deze mogelijkheid? Door jouw facturen te verkopen aan een factoringbedrijf ben je niet langer afhankelijk van betalingstermijnen die gebruikt worden door jouw debiteur.
Openstaande factuur
De betalingstermijn van 30 tot 60 dagen worden het meest gehanteerd door bedrijven in Nederland. Op dit moment betreft de gemiddelde betalingstermijn 41 dagen. Bij grote corporate bedrijven is dit vaak langer. M.a.w. je moet als ondernemer de betalingstermijn uitzitten en wachten op je geld. En dat kan vervelend zijn, juist als je je bedenkt dat je het snel nodig hebt om bijvoorbeeld te investeren of om simpelweg van te leven.
Factuur verkopen
Je factuur verkopen aan een factoringbedrijf, oftewel factoring, biedt een uitkomst. Het voordeel? Je beschikt snel over je geld. Als je aanvraag is goedgekeurd staat het bedrag binnen 24 uur op je rekening. Vervolgens neemt het factoringbedrijf jouw betalingstermijn over en wacht de betaling van jouw debiteur af. Je hebt snel je geld en kan dus gelijk investeren als dit nodig blijkt te zijn. Zo zie je jouw onderneming groeien en blijft je cashflow stabiel.
Voordelen
Naast een snelle uitbetaling levert het verkopen van je factuur je nog meer voordelen op:
- Je hoeft niet langer om te kijken naar de administratie van je factuur: Het debiteurenbeheer wordt uit handen genomen. Zo hoef je je niet druk te maken om het versturen van herinneringen of aanmaningen.
- Het faillissementsrisico wordt van je overgenomen: Als je debiteur failliet gaat ben je hiervoor verzekerd. Dat betekent dat je facturen, in het geval van faillissement, alsnog aan je uitbetaald worden. Als je hier niet voor bent verzekerd zal je het factuurbedrag niet meer ontvangen.
- Automatisch een kredietcheck op je debiteur.
Heb je een nieuwe debiteur binnengehaald? Dan is het aan te raden om alvast wat vooronderzoek uit te voeren. Dit geeft iets meer zekerheid of jouw debiteur de factuur wel aan je kan betalen. Als je je factuur verkoopt, doet het factoringbedrijf een kredietcheck.
Als het factoringbedrijf jouw debiteur kredietwaardig vindt kan je gebruik maken van factoring. En daarnaast geeft het meer zekerheid dat je met een gerust hart zaken kan doen met deze debiteur. Wat als het factoringbedrijf de debiteur in kwestie niet kredietwaardig vindt? Dit geeft een teken af dat je voorzichtiger dient te zijn als het gaat om zaken doen. Je kan de risico’s alvast wat inperken door een kortere betalingstermijn af te spreken of door vooraf al een deel te factureren.
Wat zijn de kosten?
Factoring is een dienstverlening waar uiteraard kosten aan verbonden zijn. Dit betreft een percentage dat afhankelijk is van meerdere factoren, ook wel de factorfee genoemd. Factoren die meespelen zijn o.a. de hoogte van de factuur alsook de lengte van de betalingstermijn, samen met de kredietwaardigheid van de debiteur. Vaak varieert de factorfee tussen de ‘1.5% en 5%’. Wil je hier een concreet antwoord op kan je het beste een offerte bij het factoringbedrijf opvragen.