Ben je ondernemer? Dan ben je er vast al achter gekomen dat het bijhouden van je administratie veel tijd kan kosten. Het is ook niet het leukste gedeelte van ondernemen, aangezien de administratie toch een saaie bezigheid is. Voor de Belastingdienst is het belangrijk dat jij je administratie op orde hebt. Gelukkig bestaan er softwarepakketten die je ondersteunen bij het opmaken van facturen en offertes, zodat het je minder moeite kost. Op deze pagina kom je erachter op welke manier je snel kunt factureren en waar je op dient te letten op het moment dat je ervoor kiest om een offerte op te maken.
Op welke manier kun je snel facturen maken?
Wil je als ondernemer zijnde snel facturen maken? Dan kun je het beste voor digitale facturatie kiezen. Je kunt verschillende softwarepakketten aanschaffen, die het opmaken van facturen voor je automatiseren. Deze slimme software heeft beperkte informatie van je nodig, waarna de software er meteen een factuur mee kan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eenmalig de klantgegevens en je eigen gegevens invoeren. Wanneer je op de lange termijn met dezelfde klanten samenwerkt, kun je de facturen in het vervolg gewoon kopiëren en meteen online versturen. De slimme software weet precies hoe de factuur eruit moet komen te zien, je kunt je eigen logo en tekst toevoegen en met één druk op de knop is de factuur al klaar om te versturen.
Vaak kun je de facturen automatisch klaarzetten en na een korte controle per mail met betaallink naar de klanten sturen. Hierdoor kan de klant de factuur snel betalen, waardoor je de cashflow voor je onderneming positief houdt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat klanten sneller betalen wanneer zij dit via een meegestuurde betaallink kunnen doen.
Waar dien je op te letten als je ervoor kiest om een offerte te maken?
Ga je een offerte maken voor een potentiële klant? Dan is het belangrijk dat je de offerte compleet aanlevert. Vat concreet samen welke werkzaamheden je tegen welk tarief zal uitvoeren. Verder dien je alle gegevens van je eigen onderneming en de klant erop te zetten. Benoem de prijs excl. en incl. btw en zorg ook dat je een geldigheidsdatum op de offerte plakt. Hierdoor is de offerte beperkt houdbaar, wat je klant kan motiveren om op korte termijn ja te zeggen tegen de opdracht.