Als een dierbare jammerlijk komt te overlijden, komt er een heleboel bij kijken om alles netjes af te handelen. Met name op het financiele gebied is het vaak een heel gepuzzel om binnen korte tijd, tegelijk met de rouwverwerking, alles af te handelen. Onder meer een boedelbeschrijving is nodig. Wat dat is en waarvoor je het kan gebruiken? NederlandZakelijk legt het haarfijn uit.
Wat is een boedelbeschrijving?
Het is natuurlijk in eerste instantie fijn om te weten wat een boedelbeschrijving inhoudt. Dit is namelijk een overzicht van alle bezittingen en schulden op de datum van overlijden. Een soort persoonlijke balans dus, waarbij het zaak is om te kijken naar de dagwaarde en niet naar de nieuwwaarde. Een bank die je twintig jaar geleden voor tweeduizend euro hebt gekocht, zal dat nu niet meer waard zijn. Daar dien je dus rekening mee te houden, ook in omgekeerde richting met bijvoorbeeld een klassieke auto.
Voorbeelden boedelbeschrijving
Om een beter beeld te krijgen van datgene wat we in de vorige alinea bedoelden, benoemen we enkele voorbeelden. Aan de bezittingenkant komen onder meer de volgende zaken tegen:
- Onroerend goed: Woning(en), grond en andere onroerende zaken
- Roerende zaken: Alles wat van enige waarde kan zijn, van auto’s tot sieraden en van kunst tot bestek
- Bankrekening en contant geld
- Overige vorderingen en vermogen
Ook qua eventuele schulden hebben we een duidelijk overzicht samengesteld:
- Belastingschulden
- Hypotheek
- Overige schulden
- Uitvaartkosten
Hoe gaat een boedelbeschrijving in zijn werk?
Laten we voorop stellen: dit is bij ieder persoon dat komt te overlijden anders. Als iemand plotseling de pijp aan Maarten geeft, moet er vaak meer in korte tijd geregeld worden dan wanneer iemand sterft na een lang ziekbed. Desalniettemin raden we aan om altijd een klein beetje zicht te houden op iemands financien: je wil bij de boedelbeschrijving niet ineens op onverhoopte schulden stuiten.
Lees hier meer research-blogs van NederlandZakelijk!