Een scheiding is nooit fijn of makkelijk, maar ben je ondernemer en lig je in een scheiding, dan kan het zakelijk ook nog eens een klap zijn. NederlandZakelijk probeert de benodigde informatie mee te geven, zodat jij en je (ex-)partner het netjes af kunnen handelen. Een eigen bedrijf en scheiden, dit is wat je moet weten.
Hoe je de scheiding zakelijk af moet wikkelen, ligt in veel gevallen aan de afgesproken huwelijksvoorwaarden. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is er vaak maar één uitkomst. Dat is: alles door de helft, om het gechargeerd te verwoorden. Alles moet dan gelijk verdeeld worden, of het nu een BV, eenmanszaak of VOF betreft. Dit is ook het geval als er onder huwelijkse voorwaarden getrouwd is, maar tussendoor niet verrekend.
Waardering van bedrijf
Eén van de moeilijkste zaken bij het afhandelen van een eigen bedrijf en scheiden is de waardering van het bedrijf. Om een bedrijf eerlijk te kunnen verdelen, is er uiteraard een waardesticker nodig om alles evenredig af te handelen. Dit is vaak precisiewerk, waarvoor je een ondernemingsrecht advocaat zal moeten inschakelen. Deze moet dan jaarcijfers en andere papieren doornemen om tot een waarde te komen, zodat er vanuit die waarde gewerkt kan worden bij de verdeling.
Rechtsvorm bij eigen bedrijf en scheiden
Tussen de verschillende rechtsvormen bij bedrijven is er nog wel onderscheid te maken. Voor het gemak sommen wij de vormen en hun kenmerken op:
- Eenmanszaak: Een eenmanszaak valt altijd onder gemeenschap van goederen en dient dus evenredig verdeeld te worden.
- VOF met beiden: Heb je samen met je partner een VOF? Dan dient de waarde evenredig verdeeld te worden. Gaat één van beiden slechts met het bedrijf verder, dan moet de waarde van het bedrijf verdeeld worden voor deze omgezet kan worden naar een eenmanszaak.
- VOF met anderen: Als er ook nog andere mensen bij de VOF betrokken zijn, dan wordt alleen het deel van de partners die gaan scheiden verdeeld. De waarde moet dan nog vastgesteld worden.
- BV: Bij een scheiding dienen de aandelen van de Besloten Vennootschap verdeeld te worden. Vaak wordt er bij deze optie gekozen voor het ‘uitkopen’ van de partner, wat kan gebeuren nadat een onafhankelijke accountant de waarde heeft vastgesteld.
Bedrijf na scheiden in problemen
Pas er bij het scheiden op dat het bedrijf niet in de liquiditeits- of operationele problemen komt, want dat kan in het slechtste geval zomaar het eind van de onderneming betekenen. Probeer elkaar dus wat te gunnen, hoe moeilijk dat ook is. Denk je toch in de problemen te komen? Neem dan contact op met een scheidingsadvocaat op dit gebied. Een deskundige advocaat in Eindhoven, Amsterdam of waar je dan ook gevestigd bent, kan jou hierbij de nodige ondersteuning bieden.
Lees hier meer Business-verhalen van NederlandZakelijk.