Sinds een tijdje is het verplicht om een energielabel te overleggen wanneer je een gebouw verkoopt, verhuurt of oplevert. Dit label laat zien of een gebouw, bedrijfspand of woning gemiddeld meer of minder energie verbruikt. Hiervoor is een standaard indeling gemaakt. Gebouwen met label A zijn de meest zuinige gebouwen, gebouwen met label G het minst. Dit label geldt voor allerlei soorten gebouwen, dus ook een energielabel voor utiliteit is verplicht. Utiliteitsgebouwen zijn alle gebouwen die niet bedoeld zijn om in te wonen.

Verplichting rondom minimaal energielabel

Sinds april 2008 is het verplicht dat utiliteitsgebouwen als scholen, ziekenhuizen of kantoren over een eigen energielabel beschikken. Tot nu toe maakte het wettelijk niet uit welk label werd toegewezen, maar daar komt vanaf 2023 verandering in. Vanaf dan moet elk kantoorpand over minimaal energielabel C beschikken. Is dit niet het geval, mag het gebouw niet meer als kantoor ingezet worden.

Heeft je huidige kantoor een energielabel D of slechter, dan kun je dit label in sommige gevallen naar een hoger label laten aanpassen zonder hiervoor bouwkundige maatregelen te treffen. Hiervoor kun je een adviseur in huis halen. Let op: deze adviseur moet beschikken over het BRL9500-certificaat om een geldig advies en een geldig energielabel af te geven.

Wanneer geldt geen verplicht energielabel?

Er zijn een aantal uitzonderingen voor utiliteitsgebouwen die geen verplicht energielabel kennen. Hieronder vind je alle uitzonderingen op een rijtje. Je hebt dus geen verplicht energielabel nodig bij:

  • Gebouwen die aangemerkt zijn als beschermd door de Erfgoedwet of via een monumentenverordening
  • Religieuze gebouwen als moskeeën of kerken
  • Vrijstaande gebouwen die een verblijfsoppervlakte van maximaal 50 vierkante meter hebben
  • Bedrijfspanden die ingericht zijn voor opslag of bewerking, zoals een fabriekshal of een agrarisch pand
  • Tijdelijke (nood)gebouwen
  • Recreatiewoningen die voor minder dan 4 maanden per jaar gebruikt worden, waardoor het totale energieverbruik van deze woning minder dan 25% van het verwachte gebruik bij een volledig jaar is
  • Gebouwen waar geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Je kunt om allerlei redenen een energielabel aan willen vragen, bijvoorbeeld omdat je oude is verlopen of omdat je energiebesparende maatregelen hebt getroffen om een hoger label aan te kunnen vragen. Je kunt eenvoudig een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand. Via bedrijfsenergielabels.nl kun je eenvoudig kiezen uit vijf verschillende standaardoffertes voor bedrijfspanden van verschillende groottes, uiteenlopend van 100 tot 2.000 vierkante meter. Ook grotere bedrijfspanden zijn aan te vragen via een offerte. Vervolgens volg je drie eenvoudige stappen: je plant eerst een afspraak in met een expert, de expert komt langs en ten slotte ontvang je je energielabel. Het aanvragen van een energielabel is gelukkig dus erg simpel.