Rijk zijn: voor veel mensen is het een levensdoel. Maar wanneer ben je nu rijk en hoe wordt je het? NederlandZakelijk legt het uit. Spoiler: het draait lang niet alleen maar om geld, maar ook om andere factoren. Lees en leer!
Want om te stellen dat iemand rijk is (of juist niet), dienen we eerst een definitie van rijkdom te hebben. Maar is die er wel? Nee, niet zo 1,2,3. Laten we de grens op één miljoen zetten, een bedrag wat veel mensen in hun hoofd hebben als ze denken aan rijkdom. Ben je dan echt rijk? Nee, want het gaat om je bezittingen. Een boer met veel land is op die manier bijvoorbeeld zomaar rijker dan de CEO van een bedrijf met 950.000 euro op zijn bankrekening.
Rijkdom zou uit moeten worden gedrukt in geluk
Is het eigenlijk niet veel logischer dat rijkdom wordt uitgedrukt in geluk? De glimlach waar je al dan niet elke ochtend mee opstaat is tenslotte belangrijker dan het cijfertje op je bankrekening, naar onze mening. Om terug te keren naar de boer en de CEO: de boer die elke ochtend met al het plezier van de wereld zijn koeien kan melken heeft daar naar alle waarschijnlijkheid meer plezier in dan één van de CEO’s van de grootste bedrijven van Nederland, die dagelijks aan bepaalde standaarden moet voldoen.
Wij van NederlandZakelijk hebben er zelf ook een handje van om waardes constant in geld of vermogen uit te drukken, maar het zou ook voor ons niet verkeerd zijn om meer naar de persoon of het verhaal daarachter te kijken. Wat dat betreft: Nederland komt al jarenlang, decennialang uit de bus als één van de meest gelukkige landen ter wereld. Zo slecht hebben we het dus zeker niet, in ons kleine kikkerlandje vol met boeren, CEO’s en jij!
Lees hier meer research-blogs van NederlandZakelijk!