Zelfontwikkeling: 5 tips om aan jezelf te werken
Zelfontwikkeling is een heel mooi, maar tegelijkertijd ook breed begrip. Veel mensen zien al snel cursussen of colleges voor zich, maar het kan een stuk simpeler. NederlandZakelijk geeft vijf tips mee, waardoor je vandaag nog kan beginnen met je zelfontwikkeling.
1. Stel jezelf vragen en beantwoord ze
De basis om aan je zelfontwikkeling te beginnen, is het antwoorden van je levensvragen.’Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’ zijn twee van de centrale levensvragen die ook aan de basis staan van zelfontwikkeling. Het is belangrijk dat je goed de tijd neemt om die vragen te beantwoorden. Denk bij de vraag ‘Wat wil ik?’ niet over je avondeten van vanavond, maar echt waar je over vijf of tien jaar wil staan.
Schrijf desnoods een heel aantal bullet points op waar je aan wil voldoen, zoals:
- Over tien jaar een eigen huis hebben
- Op termijn een eigen zaak hebben of promotie maken
- Een wereldreis binnen nu en vijf jaar
- Geluk delen met vrienden en familie
- Binnen drie jaar mijn master hebben
2. Gebruik je eigen zelfontwikkeling-doelen als motivatie
Als je antwoord hebt gegeven op bovenstaande vragen, is het tijd voor de volgende stap. Er komen ongetwijfeld momenten dat het even tegenzit of de motivatie zoek is. Juist op die momenten is het zaak om je eigen levensdoelen als leidraad te pakken. Dat zijn immers je strevers, de doelen die je binnen een bepaalde periode behaald wilt hebben.
Elke vorm van zelfontwikkeling staat of gaat met motivatie en reflectie. Daar hoort eveneens beloning bij. Heb je dat moeilijke tentamen richting je master behaald? Vier het! Dwing je een salarisverhoging af? Geniet van het moment! Doorzetten en belonen, dat zijn de twee pijlers.
3. Verbreed je horizon
Zit je in je cocon van opstaan, ontbijten, werken, eten, relaxen, slapen en heb je het idee dat je in een vicieuze cirkel zit? Dan is het belangrijk om te kijken hoe je buiten de lijntjes kan kleuren! Verdiep jezelf in dingen of onderwerpen waar je normaal niet zo snel aan toe zou komen, en probeer op die manier je horizon te verbreden. Enkele voorbeelden om je kennis en kunde te verbeden:
- Verdiep jezelf in beleggen en doe financiële kennis op
- Ga meer sporten; lichaamsbeweging is altijd goed
- Stap op je leidinggevende af en vraag hem of haar om een review van je werkzaamheden
- Ga met familie of vrienden in gesprek over hun ontwikkeling en vergelijk die met die van jezelf
- Neem een korte sabbatical om te kijken wat je écht belangrijk vind
4. Lezen, cursussen, trainingen
Anno 2021 is er zoveel informatie beschikbaar op het wereldwijde web, dat het bijna zonde is om er niks mee te doen. Bij ‘lezen’ denken veel mensen nog aan een saai boek, maar over welk onderwerp dat jou (potentieel) interesseert kan je ongelofelijk veel lezen. Wil je je ontwikkelen in een bepaalde competentie? Ga lezen!
Daarnaast zijn er ook nog een hele hoop (online) cursussen, trainingen, webinars, seminars en ga zo maar door beschikbaar. Je kunt het zo gek en duur maken als je wil, maar houd altijd in je achterhoofd dat er gratis een hele hoop beschikbaar is. Er is vanuit de Rijksoverheid zelfs een zelfontwikkeling-budget beschikbaar, als je toch die ene cursus die geld kost wil.
5. Zelfontwikkeling is ook stappen durven nemen
Wil je écht aan jezelf werken? Dan moet je alle moed bijeen rapen en gaan voor het uiterste! Wil je altijd al een mooie reis maken en kwam het er maar niet van? Ga dan vol voor je doel, neem een tussenpauze en pak je koffer in. Je wil niet dat je later op je leven terugkijkt en denkt: ‘Oh, had ik dit maar en had ik dat maar gedaan.’ Je zult niet de eerste zijn die op latere leeftijd spijt heeft.
Dus, en dan gaat het om alle facetten van het leven, is het belangrijk om je comfort zone zo nu en dan te verlaten en te proeven van nieuwe omgevingen. Dit geldt voor je werk, voor je vrije tijd, voor je eigen omgeving; eigenlijk voor alles.
Lees hier meer over self-improvement.